Liječenje vodom

ORALNA REHIDRACIJA (REHIDRATACIJA) je glavna tema ovog e-maila čiji je autor Swami Brahmajnanananda (u ovom tekstu Sw. B. ili Swamiji). Ovdje ćete naći vrlo vrijedne praktične upute za peroralnu hidroterapiju.

Ovo je službeni e-mail Yoga Centra. Preporučujemo vam da napravite ispis ovog teksta i da ga pročitate više puta. Između pojedinih čitanja ovog e-maila, praktično primjenjujte savjete za koje pronađete da su trenutno najviše prikladni za vas. A ovdje će svatko pronaći puno vrijednih stvari primjerenih upravo za njega ili nju. S obzirom da ovaj e-mail ne sadrži povjerljive individualne upute za Swamijijeve studente, slobodno ga proslijedite drugima. Pošaljite im tekst u integralnom obliku, da bi iz njega izvukli maksimalnu korist.

Nasya je davanje lijekova kroz nos, što omogućava lagan pristup mozgu i utjecaj na stanja svijesti. Što se tiče nasye u formi ukapavanja ljekovitih ulja u nos (npr. Brahmi ulja za jačanje mozga, Šadbindu ulja protiv ORL zdravstvenih smetnji, Anu taila itd.) podsjećamo vas da se to ne radi u trudnoći ni tijekom menstruacije ni neposredno nakon spolnog odnosa, kupanja i konzumiranja hrane i alkoholnih pića.

Ulja se koriste i za masažu i za unutarnju upotrebu. Primjerice, žličica ricinusovog ulja uzeta preko noći (npr. navečer prije spavanja) s prstohvatom đumbira je poznato ayurvedsko sredstvo za pomlađivanje zglobova.

U e-mailu "KIĆUDI, detoxi(fi)kacija, lasi, širodhara, entuzijazam" govorimo o liječenju ghijem (maslom) u sklopu kojeg se ricinusovo ulje koristi u većoj dozi, zato da bi djelovalo kao laksativ koji će iz crijeva izbaciti nečistoće topive u mastima tj. odstraniti iz crijeva otrove koje je na sebe vezao ghi (pročišćeni i dehidrirani maslac). Odstranjivanje tih toksina vodi u ozdravljenje, pomlađenje i proljepšanje.

U e-mailu "Dal, kolesterol, ghi & ljepota oko nas" govorimo vam o korisnosti kolesterola, a dajemo vam i adresu trgovine u kojoj je Swamiji kupovao urid dal za kićari i druge potrepštine:

http://www.blog.hr/print/id/1624231374/oda-dalu-svijetu-bjelancevina.html

Kad gledate TV ili surfate internetom, možda potrošite tri sata vremena da biste pročitali, čuli ili/i vidjeli nešto vrijedno u trajanju od nekoliko minuta. Ovaj e-mail vam na jednom mjestu daje obilje vrijednih praktičnih podataka, a evo i nečeg što vrijedi proučiti: Terapija ispijanjem natašte ujutro 640 ml ( četiri puta po 160 ml ) tople vode opisana je na:

http://www.knowledgebase-script.com/demo/article-113.html

Kad se ujutro rano probudite, odmah polako ustanite. Prvo pomislite na Boga ili svog obožavanog duhovnog učitelja a onda se dignite i protegnite. U knjizi Andre Van Lysebetha UČIM YOGU, koju ste nabavili od Predsjednika Yoga Centra, izvrsno je opisan i nauli. Nakon ustajanja iz postelje, mogli biste natašte prvo napraviti nauli pa piti toplu vodu i razgibavati se (lagana jutarnja gimnastika), šetati i slično. Zatim sjednite i prakticirajte pranayamu (tehnike yoga disanja) pa zaronite u duboku meditaciju. Kad izađete iz meditacije, ako želite možete izvoditi nauli ponovo jer je topla voda u međuvremenu (možda tijekom pranayame, ovisi koliko ste popili vode te kakvu ste pranayamu prakticirali i koliko dugo) napustila želudac. Nakon jutarnje meditacije uživajte u ljepoti izlaska Sunca. Prije doručka možete prakticirati uljnu terapiju bućkajući žlicu ulja u ustima.

Oralnu uljnu terapiju opisali smo u skripti "Ulja za proljepšavanje", a spominjemo je i u e-mailu "Liječenje uljem u ustima" u kojem vam je dat i ovaj link na jedan od izvora podataka o toj temi:

http://www.oilpulling.com

Poslije bućkanja ulja u ustima isperite usnu šupljinu (poželjno je i da operete zube mekom četkicom) i uklonite naslage na prednjem dijelu jezika pomoću žlice tupih rubova. Gornju površinu jezika nježno/blago postružite i svaki put poslije pranja zubi. Zube perite bez zubne paste ili sa zubnom pastom bez štetnih kemikalija, kao što su neke zubne paste s glinom i eteričnim uljima i neke makrobiotičarske zubne paste i tradicionalne ayurvedske zubne paste i prašci za zube.

Osobno, Swamiji koristi prašak Triphale za masažu desni i zubnog mesa. Triphala su tri vrste divljih plodova osušenih i samljevenih u prah. O triphali kao rasayani (pomlađivaču) smo pisali u skriptama "Tonici za mozak i um" i "Ayurvedski tonici". Triphalu za unutarnju/peroralnu upotrebu znalci najčešće koriste za regulaciju peristaltike jer oslobađa od zatvora (u tu svrhu obično se žličica triphale uzme s čašom mlake vode navečer prije spavanja) a ne djeluje kao purgativ. TRIPHALA ĆURNA (=prašak trifale) se koristi i za poboljšanje memorije, za razvoj neustrašivosti, protiv akni i debljine, protiv abdominalnih bolova i spazama, za smanjenje razine štetnog kolesterola, za jačanje aure i živčanog sustava itd. Triphala poboljšava sva "tkiva" (dhatue), balansira sve tri doše (http://www.yogacentar.hr/ozdravljenje.html) i jača Tejas, Ojas i Pranu! Vrijednost praška triphale bi opala ako bi se on napravio od pečenih plodova odnosno od plodova osušenih na visokoj temperaturi.

● U e-mailu "Kruh naš svagdašnji" spominjemo terapiju pijenjem tople vode ujutro natašte. S obzirom na lošu kakvoću flaširane, vodovodne i druge vode, bilo bi najbolje da se za liječenje koristi destilirana voda. Ako nemate destilator, možete vodu prokuhati pa će ona postati lakšom i vaš će je organizam bolje iskoristiti. Kad prokuhate vodu, lakohlapljive nečistoće će ispariti, neke nečistoće će se istaložiti, a neke će u obliku filma isplivati na površinu. Oberite nečistoće s površine pa odlijte vodu ostavljajući talog. Odvojeni talog sadrži različite štetne i neiskoristive supstance kao što su anorganski kalcij i magnezij koje naš organizam u takvom obliku ionako ne može lako upotrijebiti za unapređenje životnosti.

Stari Kinezi su oboljelima od anemije zbog deficita željeza savjetovali da piju vodu u kojoj je odstajao željezni čavao, ali nisam baš siguran koliko je takvo liječenje bilo uspješno tj. koliko je ljudski organizam sposoban iskoristiti takvo anorgansko željezo.

Iako smatram da tijelo prosječnog čovjeka može iskoristiti i minerale u anorganskom obliku, puno bolji izvori minerala su začini, ljekovito bilje, povrće, voće, sjemenke, alge, mahunarke/grahorice, nerafinirane žitarice itd.

Ako kuhate pšenicu, dio nutrijenata (minerala i drugih hranjivih tvari) prelazi u vodu u kojoj kuhate pšenicu pa tu vodu nemojte nakon kuhanja odlijevati nego je pojedite zajedno s pšenicom. Također, kuhajte hranu samo onoliko dugo koliko je neophodno da bi postala probavljivija ili/i ako je to neophodno da bi se uništili neki nepoželjni mikroorganizmi ili da bi se razgradili neki nepoželjni sastojci (termolabilni toksini u nekim vrstama sirove hrane).

● Važno je znati da neznalačkim uzimanjem minerala u obliku dodataka prehrani možete narušiti njihov optimalni uzajamni odnos (omjer) u tijelu. Primjerice, previše cinka iscrpit će tjelesne rezerve bakra i ometat će apsorpciju mangana. Ili, još jedan primjer, uzimajući previše kalcija, proteina (bjelančevina) ili/ i oksalata (blitva, rabarbara...) otežat ćete apsorpciju magnezija. Smanjenje biljnih vlakana u prehrani povećava apsorpciju minerala. Inače, odličan izvor lako iskoristivog kalcija je ayurvedski preparat prawal panchamrut.

● Rafiniranjem se iz hrane odstranjuju esencijalni minerali. Tako se pri preradi integralne pšenice u bijelo brašno i pri preradi cjelovitog zrnja riže u glaziranu (bijelu) rižu ukloni do 90% minerala u tragovima. Zatim, da bi povećali prodaju, pametni industrijalci idu obogaćivati rafinirane (osiromašene) namirnice mineralima i vitaminima; a ne bi bilo potrebno nikakvo dodavanje minerala i vitamina da prethodno nisu izdvojeni iz cjelovitog/integralnog zrnja!

● Kofeinski čajevi, kava i pušenje ometaju apsorpciju mnogih minerala (kalcija, magnezija, željeza, cinka, mangana, selena, kroma...) potrebnih našem organizmu i istovremeno znatno doprinose dehidriranju/isušivanju naših tjelesnih stanica. Što se tiče bioiskoristivosti minerala, većina minerala se lakše apsorbira ako su vezani (kelirani) za aminokiseline. Aminokiseline su "cigle/opeke" od kojih su izgrađeni proteini ili bjelančevine.

● Ako je naše tijelo zasićeno nekim nutrijentom (hranjivom tvari), uzimanje tog nutrijenta u obliku nadopune/suplementa će samo opterećivati naš organizam ili čak izazvati štete. Organizam će neke nutrijente (hranjive tvari) puno lakše i brže upiti iz hrane ako su njihove tjelesne rezerve iscrpljene. S druge strane, ako je koncentracija nekih korisnih tvari u našem tijelu prešla određeni prag (ako je tijelo zasićeno određenim supstancama) ono ih dalje uopće više neće apsorbirati iz hrane koju jedete.

● Što se tiče pojedinih nečistoća/toksina, neke štetne tvari mogu se prekomjerno nagomilati u tijelu i ugroziti zdravlje jer je našem organizmu teško da ih se brzo oslobodi. Mnogi toksini ili nečistoće su prisutne čak i u relativno zdravoj hrani, ali ih naš organizam može relativno brzo i lako eliminirati dokle god ima normalan metabolizam (agni).

Naši preci su običavali reći: Čistoća je pola zdravlja. Čistoća tijela, nadija (suptilnih provodnika tananih energetskih struja) i uma omogućava prirodnu i relativno laku sublimaciju seksualne energije u duhovnu moć.

● Komplicirano bi mi bilo objašnjavati koliko smo si zakomplicirali život. Mnogi ljudi životare u nezdravim stanovima, odijevaju se u nezdravu odjeću (od sintetičkih materijala), pripremaju hranu na nezdrav način i možda u nezdravom posuđu, ili jedu gotovu nezdravu hranu iz nezdrave ambalaže. Da i ne spominjem upitnu kakvoću vodovodne vode i flaširane vode iz trgovina, često u nezdravoj plastičnoj ambalaži. Otrovi iz plastičnih boca prelaze u vodu pa radije čuvajte vodu u staklenim bocama: http://www.positiva.hr/voda-u-bocama.html. Otrovni bisfenol A će polikarbonatna plastika ispuštati u još većoj mjeri ako je zagrijavamo (npr. kad ulijemo vruću vodu u čašu od takvog materijala) i ako je stara i izgrebena odnosno oštećena čišćenjem: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_prigovor_znanosti.html?news_ID=13414 Ksenoestrogeni su poznati endokrini disruptori koji zagađuju zrak prilikom proizvodnje plastike, a iz plastične ambalaže prelaze osobito u masnu i kiselu hranu pa srozavaju zdravlje i seksualni potencijal homo plasticusa koji takvu hranu jede.

● U ulozi potrošača, ne smijemo prebacivati odgovornost na proizvođače ili pružaoce usluga. Primjerice, da nema budalastih ljudi koji kupuju gaziranu odnosno kiselu vodu (ili još gore gluparije i bezvezarije), proizvođači bi sigurno prestali gazirati vodu s CO2.

● Swamiji je rođen u Zagrebu, ali najveći dio njegove mladosti nije živio u Zagrebu. Živio je uz rijeku iz koje ste mogli piti vodu, sve dok je samo jedna tvornica nije zagadila toliko da je voda počela smrdjeti, a riječni rakovi, školjke i puno toga drugog je izumrlo. Iako su ljudi poput Viktora Schaubergera (http://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Schauberger) shvatili da je važno da rijeke krivudaju, ljudi zaduženi za hidroregulaciju su krivudavu rijeku pretvorili u relativno pravocrtnu tekućicu. Drugim riječima, presjekli su meandre što je pak snizilo razinu podzemnih voda što je pak pogoršalo štetu od suša.

● Swamiji je svjedok da su zbog česte košnje nasipa uz riječnu obalu nestale neke dvogodišnje ljekovite biljke koje su nekad bile rasprostranjene uz riječnu obalu. Iako ne bi bilo dobro da sve zaraste u neprohodnu divljinu, treba ostaviti i prostora za slobodan rast "divljim" biljkama.

● Moram li napomenuti da mi kao porezni obveznici plaćamo dobre i loše/"medvjeđe" usluge ne samo državnom aparatu (političarima, zakonotvorcima, vojsci, policiji ...), nego i mnogima koji u ime tzv. civilizacije uništavaju divotu i ljepotu čiste prirode? Davanjem poreza financiramo političare koji obično ne mogu upravljati ni vlastitim tijelom i umom, financiramo ljude od "zakona" koji nas nadziru da ne postanemo zločesti (dok istodobno izbjegavaju da mi nadziremo njih), financiramo policiju koja nas ne može zaštititi od nas saamih, itd. Ako ste u državnoj službi i niste kadri da se držite etičkog kodeksa (ako ne uspijevate poslušati glas savjesti), hoćete li biti sumnjičavi/podozrivi prema građanima koji su vam na izborima poklonili povjerenje glasujući za vas i vašu ekipu, hoćete li nastojati da ih maksimalno nadzirete pokušavajući im ograničiti slobodu?

● Veliki ekološki problem predstavlja svinjska gnojnica (svinjski izmet), zbog onečišćenja zraka u nastambama i oko nastambi za svinje plinovima NH3, H2S i CO2 i vode i tla nitratima, fosfatima i teškim metalima. Dakako, problem se razmahao zbog uzgoja svinja u neprirodnim uvjetima i hranjenja svinja neodgovarajućom hranom. Ako bi svinja rasla u optimalnim uvjetima, čak i meso takve svinje je za ljude i dalje loša hrana. Čak i ako svinja nije bolesna ni zaražena, svinjetina nije košer. Usput rečeno, debela svinja često simbolizira pohlepu, gramzljivost, profiterstvo, sebičnu koristoljubivost... Sagledano dugoročno, je li moguće dobiti nešto za ništa? Možete li primati od drugih vrijednost ne dajući od sebe vrijednost?!

● U rukom napisanoj skripti o zdravoj vodi Swamiji (u ovom e-mailu tako se oslovljava Swami Brahmajnanananda) navodi kišnicu kao meku pitku vodu koja bi bila prirodna destilirana voda kad ne bi bila onečišćena prolaskom kroz zagađenu atmosferu. Izvorska voda bi bila zdrava pitka voda da ne postoje različita zagađenja (npr. industrijski otpad, umjetna gnojiva i pesticidi koje koriste moderni poljoprivrednici). Kišnica i izvorska voda bi bile dobre za piće da nečista znanstvena tehnologija (odnosno ljudske gluposti ili neznanje) nije zatrovala okoliš. Tko od nas nije čuo za kisele kiše i vidio da snijeg nije više čista snježnobijela voda?

● Za liječenje toplom vodom Swamiji koristi destiliranu vodu (čistu vodu) ili nezaslađene nekofeinske biljne čajeve. Kako naše domaće ljekovite biljke djeluju na auru i psihičko stanje naučili ste iz skripte o sredstvima za poboljšanje funkcija mozga i uma. Iz knjiga o ljekovitom bilju možete saznati da je npr. korijen čička odličan za detoksikaciju tijela, da npr. čaj od usitnjenih sjemenki lubenice čisti bubrege, da korijen iđirota čisti suptilno tijelo i pomaže buđenju Kundalini Šakti (Evolutivne Sile) i otvaranju tzv. Trećeg oka itd.

● U Swamijijevim prethodnim e-mailovima dobili ste i link koji vas je odveo na web-lokaciju na kojoj ste vidjeli video o improviziranom destilatoru koji koristi toplinu Sunca. Koliko nam je poznato, većina današnjih komercijalnih destilatora rade kao "kuhala" na električnu struju:

http://www.impexs.hr/?gclid=CJry4YOU554CFZaGzAod03zXNQ

Obratite pažnju na izlaganje o kvaliteti vode u tekstu na koji vas upućuje prethodni link!
(Čak iako svi podaci izloženi u tekstu na koji vodi navedeni link vjerojatno nisu baš posve točni, ipak tu ima dovoljno vrijednih činjenica da ih pažljivo razmotrite.)

Swamiji naglašava da ga nitko ne plaća da bilo što reklamira, i nijedan od podataka koje vam daje nije pokušaj da profitira prodavajući vam ovo ili ono.

Sauna je izvrsna stvar ukoliko voda nije zagađena i ako nije fluorirana ili klorirana te ako joj nisu dodane druge stvari koje ugrožavaju ljudsko zdravlje. Ima zdravstvenih argumenata da se sol jodira jer je jod neophodan za rad štitne žlijezde, a mnogi ljudi ne jedu hranu u kojoj ima dovoljno joda, kao što su morske alge. Međutim, joda ima dovoljno i u nejodiranoj morskoj soli, a spojevi joda s kojima se kod nas još i danas jodira sol su štetni za štitnjaču! Također, neki bedasti ljudi dodaju u kuhinjsku sol štetne/otrovne fluoride pravdajući to naširoko rasprostranjenom netočnom tvrdnjom da su fluoridi zdravi za zube. Caveat emptor! je latinska izreka koja znači "Čuvaj se kupče!" tj. "Neka kupac bude oprezan kod kupnje"

● Dovoljno je da vam velim da fluoridi brzo uništavaju vašu hipofizu, poznatu i kao sjedište duše odnosno centar povezivanja tijela i duha (psihe, uma). Zbog seksualnih aktivnosti epifiza (pinealna žlijezda) nakon puberteta ionako postupno kalcificira/ovapnjuje i atrofira što onemogućava ljudskom biću prodor u viša stanja svijesti. Fluoridi dodatno pogoršavaju to kržljnje i odumiranje epifize.

● Himalayska sol, iako danas naširoko reklamirana kao zdrava, može biti različitog sastava i može čak imati više opasnih fluorida od umjetno fluorirane kuhinjske soli. Dakle, uzmite u obzir da postoje različite himalayske soli.

● Podsjećamo vas da je klor u vodovodnoj vodi štetan po zdravlje, počevši od toga da nadražuje/iritira i isušuje vašu kožu i sluznice prilikom tuširanja. Stoga vam savjetujem da barem donekle deklorirate vodu za tuširanje. Za sada Swamiji koristi filterske uloške za model "Krka", koji ne spadaju u vrhunsku klasu:

http://www.erwo.hr/proizvodi/filtarski-ulosci

Što se tiče gradske/vodovodne vode za piće, umjesto kloriranja vode (ili, još gore, fluoridacije) bolje bi bilo ozoniziranje vode. Ozoniziranje vode je i jedan od načina da vodu obogatite kisikom. Ukoliko ima dovoljno ozona u vodi za za piće, on će ubiti stanice raka (ako ih kojom nevoljom imate), i zločeste mikrobe u krvi a i one skrivene mikrobe (pa i dio onih ugniježdenih u liječenim zubnim kanalima). Ozonizirana voda služi za detoksikaciju tijela, ali svi aspekti toga nisu još dovoljno istraženi/poznati pa i s njom valja biti oprezan:

http://www.cancertutor.com/Cancer02/BobBeck-OZ.html

Postoje u Hrvatskoj barem dva različita prijevoda knjige TAO metoda detoksikacije organizma, autora Daniela Reida. Ta knjiga pored ostalog govori i o hidratizaciji i hidroterapiji te različitim načinima poboljšanja kakvoće pitke vode.

● Ugljik dolazi u obliku čađe, grafita i dijamanta; mi preferiramo dijamante:-) Živa je poznata kao jak otrov, ali ayurvedska medicina pomoću žive radi izuzetno moćne ljekovite pripravke. Swamiji vam je poslao e-mail o liječenju ilovačom/glinom, koja sadrži aluminij u formi bezazlenih alumosilikata. Ali, ako izdvojite/rafinirate aluminij iz rudača zemljine kore pa napravite aluminijsko posuđe u kojem pripremate jelo ili/i iz kojeg jedete -- aluminij postaje jako toksičan. Grožđe i mnoge druge vrste voće su zdrava hrana, ali ako iz njih izolirate čisti šećer -- time ste izgubili vrijednost uravnotežene cjelovite hrane.

● Klor se koristio i kao bojni otrov jer je u mnogim njegovim oblicima otrovan, ali postoji i MMS (natrijev klorit) koji raspadom oslobađa klor dioksid koji se u razumnim dozama može koristiti kao moćno terapijsko sredstvo protiv mnogih bolesti. Možemo vam poslati detalje o MMS-u i DMSO-u, ako ste zainteresirani. A postoji i knjiga Jima V. Humblea: Čudesni mineralni dodatak 21. stoljeća - MMS, čiji je prijevod publiciran u Zagrebu 2009. godine.

● Sumpor je dio mnogih toksičnih spojeva, a s druge strane u prirodi postoje i vrlo ljekoviti spojevi koji sadrže sumpor. Primjerice DMSO (dimetil sulfoksid) i MSM (metilsulfonilmetan), koji je metabolit od DMSO-a. Dakle, bitno je tko se s kim druži i povezuje ;-) Paracelzusa je izjavio da u prekomjernoj dozi sve može biti otrov. Međutim, zapamtite da u toksikološkoj matematici jedan plus jedan plus jedan zbrojeni mogu dati primjerice sedam! Naime, treba znati da neke kemikalije, koje zasebno ni u većim dozama nisu opasne po zdravlje, kad se nađu zajedno mogu čak i u izuzetno malim dozama uništiti zdravlje:

http://www.glas-koncila.hr/rubrike_prigovor_znanosti.html?broj_ID=17179

● Mnogi autoriteti tvrde da bi čovjek trebao popiti najmanje dvije litre vode dnevno. Uglavnom se slažem s tim, no i tu treba biti oprezan i osjetiti što se zbiva u tijelu. Važno je kada (u odnosu na obroke, doba dana, oscilacije u temperaturi vaše fizičke okoline itd.) i u kojim vremenskim intervalima pijete vodu. Pretjerivanje s vodom (ako u kratkom vremenskom intervalu popijete previše vode) moglo bi dovesti do trovanja vodom uslijed razrjeđenja elektrolita tj. električki nabijenih čestica (iona) koje provode električnu struju:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Elektroliti_%28medicina%29

● Također treba imati na umu da kod gubitka tjelesnih tekućina uslijed proljeva, znojenja itd. nije neophodno nadoknaditi samo čisti vodu (H2O) nego i soli/minerale. Poznato je da gubitak soli, a osobito gubitak kalcija ili/i magnezija, izaziva grčeve u mišićima. Da bi to spriječili, sportaši koji se puno znoje piju izotonične napitke. Kod bolesti kod kojih dolazi do dehidracije (kolera je jedan od ekstremnijih primjera) nije dovoljno nadoknaditi tijelu samo čistu vodu. Zato u slučaju kolere, da bi se postigla rehidracija, pacijenti dobivaju infuziju fiziološke otopine ( = 0,9%-tna otopina NaCl = izotonična otopina kuhinjske soli) s još nečim, već prema procjeni i izboru liječnika.

● Da bi bio i ostao zdrav, naš organizam zahtijeva određeni odnos/omjer između kalija (yin) i natrija (yang), koji su u fiziologiji našeg tijela u uzajamnoj sprezi ili međudjelovanju. Kalij je diuretik (potiče izmokravanje) i suprotan je pol natriju koji čuva vodu, natrij veže vodu da ostane u našem tijelu. O tome smo detaljnije govorili u e-mailu Kruh naš svagdašnji. Kalij je široko rasprostranjen u hrani, osobito u voću i povrću. Mnogi sintetski diuretici dovode do gubitka kalija, a ima i onih koji "čuvaju" kalij. Banane su toliko bogate kalijem da bi došlo do trovanja kalijem ako bi odjednom pojeli veću količinu banana. Neki lijekovi za srce su pažljivo/odmjereno dozirane soli kalija. Omjer/odnos između kalija i natrija je važan zato jer samo kod pravilnog odnosa između kalija i natrija hranjive tvari s lakoćom prelaze kroz stanične membrane u stanice, koje tako mogu iskoristiti nužno potrebne hranjive tvari. U suprotnom slučaju stanice ostaju "gladne" i od nas zahtijevaju dodatne hranjive materije. Obično im udovoljimo velikom količinom hrane i tako dolazi do nakupljanja suvišnih kilograma.

http://www.coolinarika.com/clanak/kalij-elektrokemijski-stroj

Ephedra (kositernica, neke njene podvrste su kod nas gotovo ugrožene biljke) je moćna biljka koja je izuzetno jak stimulant s tim da dehidrira organizam. Da do dehidracije ipak ne bi došlo, kineska tradicionalna medicina je u praktičnoj primjeni već barem pet tisuća godina uravnotežava s drugim biljkama. Poznata takva kombinacija je MA HUANG TANG (=Ephedra Decoction = Four Emperors Decoction) u kojem se Mahuang (=Ephedra) kombinira sa sladićem (engl. Licorice, ili Liquorice), korom cimeta i košticama marelice (= kajsija, voće kineskog porijekla čije koštice imaju okus nalik bademima). Neki autoriteti smatraju da je kositernica biljka od koje je pripremano poznato sveto vedsko piće bogova - SOMA. Bez obzira što je zapravo vanjska soma (ili od čega se priprema), yogiji stvaraju unutarnju somu tajnim praksama yoge.

● Naveli smo neke stvari koje mogu dovesti do dehidracije , a evo vam i još jedan neobičniji primjer. Kod psihonauta koji uzmu ekstrakt iboge, poslije njihovog povratka s putovanja u više svjetove također je potrebna rehidracija prvo s izotoničnim čajem s limunovim sokom, nešto kasnije s voćem, a poslije s juhama s povrćem i slično.

Isušivanje tijela uzrokovano je i nizom drugih čimbenika:
Konzumiranje gaziranih pića i svega što sadrži kofein, šećer i alkohol -- pojačava dehidraciju tj. povećava gubitkak za život važnih tjelesnih tekućina:

http://www.korzo.net/izdvojeno/Kako-izbjeci-dehidraciju.html

● Elektroliti (ioni kalija, natrija, kalcija, magnezija te bikarbonatni, fosfatni, sulfatni i kloridni ion) sudjeluju u staničnim reakcijama, staničnim nadzornim mehanizmima i prijenosu elektrokemijskih impulsa u živčanim i mišićnom vlaknima. Elektroliti su soli našeg tjelesnog oceana:

http://www.vitamini.hr/1619.aspx

● Treba znati i to da neuroendokrini sustav preko hormona regulira metabolizam, uključujući metabolizam soli i tekućina. Naša psihička stanja (miisli i emocije) diktiraju rad živčanog sustava i endokrinih žlijezda. Međutim, vrijedi i obrnuto: Naša fizička hrana ima suptilnu komponentu koja utječe na naše duševno stanje. Kao što smo objasnili u e-mailu o posvećivanju hrane i vode za piće -- suptilni dio hrane postaje um!

● Biljke mogu imati jak utjecaj i na tijelo i na dušu. Slatki korijen (sladić) podiže razinu hormona kore nadbubrežne (adrenalne) žlijezde. Iako je sladić izuzetno ljekovita biljka, on pod određenim uvjetima djeluje poput hormona aldosterona. Aldosteron čuva natrij (tj. natrij ostaje u tijelu a kalij se gubi van) a natrij veže vodu. Zato dugotrajno konzumiranje velikih doza sladića može dovesti do edema (oteklina) i povećati krvni tlak/pritisak. To se neće desiti ako je sladić uravnotežen s drugim biljkama ili na neki drugi način. Sladić je vrlo cijenjen u tradicionalnoj arapskoj (unani, yunani) medicini, u ayurvedskoj medicini, u siddha medicini i u tradicionalnoj kineskoj medicini, koja naglašava da sladić podiže razinu prane (ĆI-ja) u svim akupunkturnim meridijanima/kanalima.

● Prema onom što mi je rekla jedna vidovnjakinja, Salvia divinorum, konzumirana u malih dozama, pomaže oporavku pinealne žlijezde (epifize), na čiji značaj je na Zapadu ukazivao i Rene Descartes.

● Nemojte koristiti umjetne zaslađivače (kao što su oni u komercijalnim žvakačim gumama bez šećera, u mnogim danas popularnim dijetetskim industrijskim napicima itd.) kao zamjenu za šećer, jer su čak i u manjim količinama štetniji od šećera. Rafinirani šećer je loš, a umjetni zaslađivači su još gori. Kemijski zaslađivači (umjetna sladila) kao što su npr. aspartam-E951, saharin-E954, acesulfam-E950, ciklamati-E952, Acetosulfam K, sukraloza i mnogi drugi -- jednostavno daju vašem mozgu/tijelu krive signale i tako remete metabolizam. Umjesto umjetnih zaslađivača možete koristiti prirodne zaslađivaće kao što je rižin slad (amasake), stevia, groždani slad (madžun) i sl.

● Evo vam jedno kratko objašnjenje zbog čega je bijeli šećer štetan: Bijeli šećer krade oganizmu vitamine i ispire iz tijela kalcij, krom i druge minerale (što dovodi do nepoželjnog zakiseljenja organizma i oboljevanja), kvari nam dobro raspoloženje i psihičku stabilnost itd. Druga industrijski prerađena i rafinirana hrana nas također puno košta, plaćamo je gubitkom naše vitalnosti, narušavanjem našeg psihofizičkog zdravlja, porastom agresivnosti i kriminala (uključujući policijsku brutalnost, nasilje u obitelji itd.).

● A kad se tome pridruži loša rasvjeta (npr. nezdrave fluorescentne neonske svjetiljke), loš zrak, loša voda, loša vatra (nezdrava tehnologija za kuhanje i grijanje), loše tlo itd. -- zar je moguće da uza sve ovo naši međuljudski odnosi budu dobri? Očito pojedini pojedinci ne razumiju ni saami sebe i njeguju loše želje, loše miisli i loše osjećaje pa se i ponašaju loše. Na Intenzivu Prosvjetljenja prakticiramo atma-vićaru koja je u stanju iščupati zlo iz korijena ukoliko meditant prihvati podršku da s tom munjevito/rapidno djelotvornom kontemplativnom tehnikom dovoljno ustraje. Posvećenost najvišem cilju (predanost Svevišnjem) i postojanost u ispravnom nastojanju su ključne vrline sadhake/sadhike.

Analiza razine esencijalnih i toksičnih minerala u organizmu moguća je na više načina. Jedan od pouzdanih preciznih načina određivanja nedostatka ili viška minerala je iz uzoraka kose. Ovu analizu (a i nešto manje pouzdan ali brz, neinvazivan i jeftin vitaminsko-mineralni test pomoću aparata Bimed 999-S ) radi npr. dr. Tatjana Kunštek - Kučanda, http://www.tvrtke.com/ordinacija-opce-medicine-i-akupunkture-dr-tatjana-kunstek-kucanda,pid-8,mf-32692.aspx. Postoje i mnogi drugi medicinari koji provode navedene dijagnostičke postupke.

● Ukoliko vaše tjelesno stanje pokazuje da imate nedostatak nekog minerala, Arya Vaidya Shala je proizvođač koji proizvodi kvalitetne bhasme (incinerated metals & minerals) i druge ayurvedske proizvode:

http://traveller.outlookindia.com/destination.aspx?id=862

http://www.aryavaidyasala.com/%28S%28myolhgvilhxl2o55aeph4u55%29%29/avs_medicines.aspx

Svjetlo utječe na naš um i mozak, ispravna izmjena svjetla i tame je bitna za funkcije našeg neuroendokrinog (živčanog i žljezdanog) sustava i važna je za metabolizam tj. izmjenu tvari i energija. S obzirom da su dnevno svjetlo i noćna tama (kad smo tijekom spavanja uronjeni u suptilnije svjetlo) esencijalni čimbenici našeg dobrog zdravlja i dobrog osjećanja, neophodno je da se uskladimo/sinkroniziramo s ciklusima Sunca i Mjeseca. To podrazumijeva da spavamo noću (i to u mraku) i fizički smo aktivni danju, na dnevnom svjetlu. Na spavanje otiđite rano navečer i probudite se rano ujutro prije izlaska Sunca i iskoristite to vrijeme za duhovna nastojanja (spiritualne prakse).

● Opće je poznato da kvaliteta/kakvoća kućne rasvjete utječe na tjelesno i psihičko stanje ljudi koji koriste umjetnu rasvjetu. Tzv. štedne žarulje, koje sve više zamjenjuju obične sijalice, možda ne štede vaše dobro raspoloženje ni skladno psihofizičko stanje vaših ukućana. Swamiji je već pisao o ljekovitim učincima svjetla punog (širokog) spektra, a takvo je manje-više sunčevo svjetlo i svjetlost sijalica punog spektra. U izdanju AGM-a objavljen je prijevod knjige Svjetlost: lijek budućnosti - kako se liječiti svjetlošću, autora Jacoba Libermana.

- Zimi padamo, (a) u proljeće se podižemo. To ima veze i s utjecajem sunčevog svjetla na epifizu (pinealnu žlijezdu) i cijelo tijelo i psihu. Napisane su mnoge knjige o liječenju svjetlom punog spektra, a pomalo nezgrapan prijevod odlomaka iz knjige Richarda Hobday-a: "Ljekovito sunce: sunčeva svjetlost i zdravlje u 21. stoljeću“ naći ćete na:

http://www.blog.hr/print/id/1626052119/sunceva-svjetlost-kao-lijek.html

Zapaženo je da ljudi koji redovito piju dovoljno vode imaju bolje držanje tijela/kičme od onih koji ne piju dovoljno vode.

Vjerojatno vam je poznato da su neke od stvari bitnih za ozdravljenje kičme sljedeće:
# Odgovarajuće vježbanje (fizijatar ili kiropraktičar vam mora propisati vježbe). Osobito su korisne vježbe istezanja kičme (kao npr. pašćimottasana ili visenje na spravama za visenje naglavačke) i vježbe jačanja mišića koji podržavaju kičmeni stub. Swamiji je opazio da mu držanje pamučne deke ili plahte preko glave, dok sjedi u meditativnom položaju, potiče tjeme da se upire uvis čime se izdužuje vratni dio kičme; što olakšava strujanje krvi i nervnih struja kroz vrat.

# Spuštena tj. ravna stopala kvare statiku kičme i zato je neophodno ojačati zakržljale/atrofirane mišiće čija je zadaća da svod (luuk) stopala drže podignutim. Oni koji nemaju priliku povremeno hodati bosonogi po neravnom terenu, mogu raditi vježbe kao što je podizanje s poda ručnika tako da ga zgrabite nožnim prstima, pustite ga pa ga opet zgrabite itd. Navika korištenja anatomskih/ortopedskih uložaka oslabit će mišiće koji sudjeluju u održavanju pravilnog položaja svoda stopala; slično kao što stalno nošenje optičkih naočala ne daje priliku očnim mišićima da izoštre/poprave viid. Mišiće trebamo znati/umjeti i opustiti i snažno stegnuti.

# Odgovarajuća prehrana, a eventualno i korištenje nekih preparata za obnavljanje kostiju, hrskavice i zglobnih površina.
To bi moglo biti neko ayurvedsko ulje za masažu ili obično nerafinirano sezamovo ulje u kojeg možete dodati npr. eterično/esencijalno ulje kamfora i eterično (esencijalno) ulje tamjana. Ovo uvijek priredite samo u onoj količini koju možete taj dan potrošiti, jer postepeno biva oksidirano. Ako hoćete nešto bolje, s duljim rokom trajanja, onda umjesto eteričnog ulja kamforovca radije smrvite 30 grama prirodnog kamfora (sintetski kamfor je otrovan) i ostavite ga da se otopi u pola litre svijetlog sezamovog ulja; pa svaki put prije masiranja kičme odlijte onoliko tog ulja koliko vam je potrebno za jednu masažu, ugrijte to ulje da ne bude hladno i ukapajte u njega odgovarajući broj kapi eteričnog ulja tamjana pa umasirajte to u kičmu saami ili zamolite nekog da vam pomogne. Ukapajte do 9 kapi eteričnog ulja (ili mješavine eteričnih ulja) na svaku jušnu žlicu ( jušna žlica= 30 ml ) sezamovog ulja ili nekog drugog "baznog" ulja. Prirodni kamfor je kruta frakcija/sastojak eteričnog ulja grana i drveta kamforovca (= Cinnamomum camphora). To visoko i tanko drvo može se uzgajati i u Hrvatskoj.

Tamjan se u obliku pročišćenog praha (prodaje se obično u kapsulama) uzima i kroz usta. Znači, postoje pripravci tamjana (Shallaki) i za unutarnju upotrebu, koji se uzimaju peroralno. Tamjan je indiciran kod artritisa, reumatizma, gihta, mišićnih spazama i nervnih bolova.

# Za zdravlje kičme je važan i prikladan ležaj (ne smije biti mekan) i odgovarajući položaj pri spavanju. Trebate spavati na tvrdoj podlozi na leđima (šavasana) ili na boku. Ako spavate na boku, glava vam treba biti na jastuku odgovarajuće visine.

# Vrlo je važna navika ispravnog držanja pri radu, hodu i sjedenju. Masutatsu Oyama također naglašava da bismo uvijek trebali održavati pravilan fizički i mentalni stav, a evo vam nekih njegovih poznatijih izjava: http://www.masutatsuoyama.com/thoughts.htm

# Duboko disanje (kroz nos) bitno je za zdravlje i mozga i kičme. Naime, pri dubokim udisajima razmiču se prostori između kralježaka tj. šire se otvori kroz koje prolaze krvne žile i živci -- pa krv i nervne struje lakše struje.
U slučaju pritiska kralježaka na živce (odnosno kad je neki živac prikliješten) javljaju se bol, osjet trnjenja...
Vrtoglavica odnosno omaglica javlja se pri pritisku na krvne žile koje prolaze između kralježaka vratnog dijela kičme i vode do mozga.

# Mudra za kičmu (http://www.eclecticenergies.com/mudras/mudra.php?num=13) je korisna u mnogim slučajevima. Prema povratnim informacijama koje Swamiji dobiva od ljudi s kojima je u kontaktu, ova hasta mudra je osobito dobra/korisna za donji dio kičme. Dok vam prsti oblikuju mudru za kičmu, trebate ležati na ravnoj tvrdoj podlozi (najbolje na prostirci na podu) ispružene kičme i duboko disati kroz nos. Dok ležite u šavasani izvodeći mudru za kičmu, da bi vam se kralježnica što bolje izravnala, stavite potkoljenice na kauč ili nešto slično. Ili barem savinite noge u koljenima, tako da vam i slabinski dio kičme po mogućnosti dodiruje podlogu.

U izdanju TELEdiska u Zagrebu je 2004. objavljena knjiga "Vaše tijelo vapi za vodom". Autor dr. med. Fereydoon Batmanghelidj nam poručuje: Niste bolesni, žedni ste! Ne liječite žeđ lijekovima! On naglašava da kronična stanična dehidracija dovodi do bolne i prerane smrti i da su neupućeni početne vanjske manifestacije dehidracije smatrali bolestima nepoznatog porijekla. On razmatra dehidraciju kao čimbenik u nastajanju depresije, astme, alergija, hipertenzije, povišene razine štetnog kolesterola, dispeptičkih bolova (bolovi uzrokovani kolitisom, hijatus hernijom itd.), prekomjerne tjelesne težine, dijabetesa (ovisnog o inzulinu i neovisnog o inzulinu), glavobolje, bolova u vratu, križobolje (lumbago), anginoznih (srčanih) bolova, bolova kod reumatskog artritisa itd. Iz navedene knjige možete naučiti kako pomoću vode možete ukloniti migrenu, astmu, žgaravicu, kolitis, artrozu, debljinu (pretilost, gojaznost), hipertenziju itd.

Tijekom obroka pijte samo vodu; tijekom obroka nemojte piti sokove i slično. Čašicu soka od npr. nara ili jabuke, smijete konzumirati prije jela kao aperitive. U redu je da ih čuvate u hladnjaku ali ih nemojte koristiti hladne nego ih počnite pijuckati tek kad se zagriju na sobnu temperaturu. Uopće nemojte piti gazirana pića niti napitke koji sadrže umjetne boje i umjetne zaslađivače. Ni ljekovite biljne čajeve nemojte piti tijekom obroka nego pričekajte barem petnaestak minuta nakon obroka i tada smijete popiti malu količinu toplog čaja (ako osjetite potrebu). Prije nego što nastavite s proučavanjem ovog teksta o liječenju pijenjem vode, poželjno je da se podsjetite koja doša (faktor) je kod vas dominantan ili da se testirate i odredite koja doša prevladava u vašem tijelu i umu:

http://www.yogacentar.hr/ozdravljenje.html

Ako možete odvojiti još vremena, pročitajte (opet) i 20. poglavlje Yoge budnog sanjanja:

http://www.yogacentar.hr/download/Yoga_budnog_sanjanja_i_astralna_projekcija.pdf

Preuzmite Yogu budnog sanjanja isključivo s http://www.yogacentar.hr/biblioteka.html jer su Swamijijevu knjigu preuzeli i drugi websiteovi ali je na web stranicama koje ne pripadaju Yoga Centru publicirana neispravljena prva radna verzija. Primjera radi, na www.yogacentar.hr u knjizi Yoga budnog sanjanja ispravno piše Kad se magneti dodiruju istoimenim polovima – oni gube svoju snagu, a u ukradenim verzijama te knjige pogrešno piše Kad se magneti dodiruju raznoimenim polovima – oni gube svoju snagu. Čak ni verzija koju je Swami Brahmajnanananda objavio u web biblioteci Yoga Centra nije skroz ispravljena niti sasvim dovršena.

Bitno je da u tijelu imate dovoljno raspoložive tekućine. Voda je tijelu korisna kada se u optimalnoj količini nalazi u tjelesnim stanicama, ali nije korisna ako se nakuplja na krivim mjestima, ako se nagomilava u formi edema (oteklina) i sl. Osoba koja zadržava u tijelu velike količine tekućine u međustaničnom prostoru (intersticij) nema na raspolaganju vodu na pravim mjestima u tkivima i energetska su joj strujanja ometena. Rehidracija tijela koje trpi uslijed nedostatka vode postiže se svakodnevnim pijenjem većih količina vode i to višekratno i obavezno u malim dozama. Unesete li u tijelo veće količine vode odjednom, vaš organizam neće uspjeti apsorbirati/upiti vodu koju ste popili. Pravilan način je da tijekom dana često pijuckate po nekoliko gutljaja vode. Ako vam je refleks žeđi ugašen i niste navikli piti vodu niti je unositi u dovoljnoj količini putem sokova od voća, sokova od povrća, juha i nekofeinskih biljnih čajeva -- povećavajte ukupnu dnevnu količinu unešene vode postepeno. Dnevno smijete popiti i do tri litre vode. Već nakon mjesec dana svakodnevnog pijenja ispravne vode na pravilan način, vaše će se tijelo rehidrirati. Nakon toga pijte vodu po svom osjećaju. Bit ćete u stanju popiti veće količine vode odjednom ako to poželite, ali nema svrhe da pijete kao krava koju napajaju dvaput dnevno. Ako vam je tijelo dovoljno pročišćeno ono će vam pravovremeno signalizirati kada mu treba vode i koliko mu je vode dovoljno. Smuk ili kravosis (http://bs.wikipedia.org/wiki/Smuk) neotrovna je zmija za koju su u narodu vjerovali da kravama iz vimena siše mlijeko. Odatle izraz "pije kao smuk".

Koliko vode treba popiti ovisi o životnoj dobi i o klimi odnosno vremenu: o godišnjem dobu, o tome koje je doba dana, kolika je vlažnost zraka, kolika je vanjska temperatura itd. Nečije potrebe za vodom ovise i o tjelesnom radu ili vježbi, dijeti (što i kako jedete), razini stresa i tjelesnom tipu tj. o tome koja doša trenutno dominira u vašoj psihofizičkoj konstituciji.

Nakon što ste odredili da li u vašem tijelu u ovom razdoblju prevladava hladna doša (da li Vata ili Kapha?) ili vatrena/solarna Pitta doša, lakše ćete odrediti koliko vam je vode dovoljno. Ayurveda općenito savjetuje dvije litre vode dnevno, ali svaka osoba mora odrediti svoje potrebe. Vodu pijte u malim količinama ali često. U ovom e-mailu, koji obiluje zgusnutim podacima, naći ćete i upute kako da pripremite vodu tako da bude primjerena vašem tjelesnom tipu. Svakih 15-ak minuta popijte po nekoliko gutljaja prokuhane vode. Refleks žeđi se javlja tek kad su nam tijela već dehidrirana; naime, osjetimo da smo žedni tek kada organizmu već fali vode. Osjećaj žeđi može se ugasiti samo vodom, a sol u hrani nam je potrebna da bi zadržala vodu u tijelu.

● Postoji mnogo vrsta vode: bunarska voda, jezerska voda, kišnica, morska voda... Svaka vrsta vode ima svoju terapeutsku vrijednost. Primijenite recepte koje ćemo s vama u ovom e-mailu podijeliti i uvjerit ćete se da jednostavna svakidašnja voda može poboljšati vaše zdravlje.

● Voda predstavlja lunarni (soma) princip, energiju koja hrani i hladi. Pravilno uzeta, voda pomaže probavi, hladi i uravnotežuje Pitta došu, podržava Kaphu i uklanja suhoću Vata doše. Voda hrani, voda podmazuje i voda uklanja toksine kada izlazi iz tijela kao znoj ili urin/mokraća.

● Možete piti vodu 60 ili 90 minuta prije obroka (ovisno o tome koju količinu ćete popiti i u kojem obliku) i 90 ili više minuta nakon obroka, ali uzimanje puno tekućine za vrijeme obroka bi razrijedilo i oslabilo želučane sokove. Ako jedete juhu kao dio ručka, to vam je možda dovoljno vode uz ručak.

● Ako nakon jela odete na spavanje, probava neće biti dovršena i to će se štetno odraziti na srce, cirkulaciju i autonomni živčani sustav a imat ćete i loše snove.

Da bi se proces probave odvijao pravilno, dobro prožvakanom hranom ispunite samo jednu trećinu želuca. Prazan želudac je tek nešto širi od debelog crijeva, ali koliko hrane/tekućine stane u želudac ako bi ga htjeli ispuniti do kraja? Volumen/zapremina želuca je jedna i pol litra s tim da želudac suvremenog čovjeka sklonog prejedanju može biti i duplo veći pa čak i znatno prošireniji. Kod tih izjelica, želudac bi se postepeno stisnuo/vratio na normalnu veličinu kad bi stekli naviku da jedu umjereno.

● Volumen želuca ispunite sažvakanom hranom do 1/3 ili do maksimalno jedne polovine. Preostali dio zapremine želuca nakon pravilno uzetog obroka treba sadržavati jednake dijelove vode i zraka. Dakle, 33% hrane plus 33% vode plus 33% "praznine". Ili 1/2 želuca ispunite hranom, 1/4 vodom a preostalu četvrtinu zrakom. Previše hrane u želucu pritiskalo bi srce, izazvalo žgaravicu, stvorilo plinove. Prejedanje uzrokuje nepotpunu probavu hrane i bolesti tijela i uma.

● Voda svakako treba biti sastavni dio pravilne prehrane tj. dijete. Najbolje je vodu prije upotrebe prokuhati i piti što topliju. Prokuhana voda je bolja za tijelo jer zbog molekularnih promjena postaje laganija i potiče čišćenje tijela i probavu i stanični metabolizam općenito. Vruća voda bolje čisti tijelo s tim da morate pripaziti da ne bude toliko vruća da se opečete. Vruća voda je osobito pogodna za kapha konstituciju (to su obično osobe punijeg tijela). Osobe s vata konstitucijom (oni su uglavnom leptosomne građe) također trebaju uvijek piti vruću vodu, dok osobe pitta konstitucije (to su vatreni tipovi) mogu piti mlaku vodu pa čak i rashlađenu. Ledeno hladna voda nije prikladna/primjerena ni za jednu konstituciju, čak ni ljeti.

● Izvorsku vodu dovoljno je samo zakuhati, a vodu iz vodovoda treba kuhati desetak minuta. Zakuhanu ili prokuhanu vodu pustite da odstoji nekoliko minuta pa je ulijte u termosicu. U termos bocu nemojte uliti talog nastao prokuhavanjem vode. Vodu pijte neovisno od obroka (između obroka) i uz obrok tj. za vrijeme jela. Osim u posebnim slučajevima, vodu nemojte piti neposredno poslije obroka ni neposredno prije obroka. Neposredno prije obroka možete popiti 150 ml lasija ili pojesti toplu juhu.

● Više od 70% površine Plavog planeta nazvanog Zemlja prekriveno je vodom. Voda je univerzalno otapalo. Voda čini oko 70% čovječjeg organizma. Voda otapa i transportira hranjive tvari kroz naše tijelo, regulira tjelesne funkcije i rad pojedinih organa i organizma u cjelini, eliminira štetne tvari iz organizma i ima ulogu u održavanju tjelesne temperature.

Pravilno apsorbirana voda ima ove ozdravljujuće odlike:
uklanja umor, hladi/osvježava, dobar je antioksidant, lako se asimilira, sprječava konstipaciju, pomaže probavi, potiče zadovoljnost, daje život, korisna je za cijelo tijelo, povećava tjelesnu izdržljivost, pomaže srcu jer smiruje sadhaka pittu (to je jedna od pet subdoša pitta doše) i potiče sjaj kože.

Voda se može upotrijebiti kao moćno sredstvo za purifikaciju/pročišćenje. Zagađena/onečišćena voda ne može nas pročistiti kao što to može čista voda. Voda za piće može biti nezdrava i moramo je izliječiti da bi ona mogla liječiti nas. Kemijska i mikrobiološka analiza vode može ukazati na relativnu zdravstvenu ispravnost ili neispravnost vode za piće iako takve analize ne otkrivaju sve. Kod nas neki ljudi završe u zatvoru npr. zbog posjedovanja neke psihoaktivne biljke, a istovremeno se u slobodnoj prodaji (pogledajte samo police naših trgovina) nalaze puno štetnije stvari i to je valjda legalno. Ako svaki dan koristite kozmetiku prepunu otrova (trebalo bi mi vremena da ih sve nabrojim), vaš je izbor hoćete li to i nadalje jesti kroz kožu. Mogli biste se otrijezniti i jednostavno se odreći takve kozmetike ili je zamijeniti s prirodnom ili barem prirodnijom kozmetikom. Ali voda je nešto što za piće i osobnu higijenu uistinu trebamo svaki dan.

● Katkada ljudi imaju suhu kožu i neutaživu žeđ iako piju mnogo vode. To znači da dubljim razinama fiziologije ipak nedostaje vode, da voda ne dopire u sva tkiva kojima je neophodna. To se dešava kada je metabolički oganj (agni, probavna vatra) slab a nečistoće (ama) blokiraju šrote (kanaliće) tj. kanali komunikacije bivaju zaštopani toksičnim nakupinama što izaziva raznorazne bolesti. Da bi se pročistili kanali koji dovode vodu stanicama i potaknula/pospješila apsorpcija vode, ayurveda preporučuje da se voda određeno vrijeme kuha da bi se ostvarila jedna njena specifična terapeutska vrijednost zvana ušodaka:

http://www.mapi.com/en/articles/skinincjuly00.html

Drugi način za povećanje terapeutske vrijednosti vode za čišćenje je da se prokuhanoj vodi dodaju začini i ljekovito bilje.

● Prokuhavanjem voda zadobiva svojstva vrućine, oštrine, profinjenosti (sukšma). Nabijena vrućinom i profinjenom oštrinom, ona čisti šrote (šrota=kanal), prodire dalje u tkiva te djeluje i na suptilnijim nivoima/razinama fiziologije. Šrote su komunikacijski kanali kroz koje se odvijaju tokovi bitni za zdravo življenje. Šrote uključuju npr. kanale za zrak, tekućinu, hranu, limfu, krv, probavne sokove..., kanale za dovođenje hranjivih tvari u sva tkiva/dhatue i kanale za izbacivanje otpadaka iz tijela (znoja, urina i izmeta tj. stolice). Također postoje i suptilne šrote kojima je naš um povezan s univerzalnim umom: to su kanali kroz koje struje zamisli, dojmovi, sjećanja, osjećaji... Ako su šrote začepljene/blokirane, ili su tokovi kroz njih pretjerani ili manjkavi ili energije/tvari struje kroz krivi kanal ili je took čak obrnut -- pojavljuju se bolesti.

● Vruća voda je zdravi stimulans. Začini stvaraju dodatni terapeutski učinak jer se na molekularnoj razini stvara interakcija vode i začina. Ovisno o mirisu i okusu, začini stvaraju različite učinke na tijelo. Umjetne arome treba izbjegavati. Makar lako možemo smućkati dvije kemikalije i dobiti metil butanoat, ester kojeg prehrambena industrija koristi kao umjetnu aromu ananasa, iako je možda ta aroma kemijski identična prirodnoj -- nema pravu dušu.

● Oštrina začina plus vrućina/oštrina vode pročišćavaju kanale tako da voda neometano putuje po tijelu, vlaži tkiva i otapa nečistoće pa ih izbacuje. Vruća voda i začini rasplamsavaju agni (metabolički oganj, 13 vrsta probavne vatre) uslijed čega tijelo lako izbacuje toksine i nečistoće.

● Drevni ayurvedski tekstovi pišu da obična voda ima različitu brzinu apsorpcije od prokuhane vode. Običnoj vodi treba oko šest sati da se apsorbira ako su kanali čisti. Prokuhanoj i ohlađenoj vodi treba oko tri sata za apsorpciju s tim da ona pomaže pročistiti šrote. Drevni ayurvedski liječnici vele da zbog oštrine/snage agnija (zahvaljujući začinima i ljekovitim biljkama) prokuhana i začinjena voda biva apsorbirana za oko jedan i pol sat.

● Znalac ayurvede može napraviti recepturu za vodu s ciljanim djelovanjem. Može napisati recept za vodu koja čisti kožu, može sastaviti recept za vodu koja jača imunitet, može oblikovati vodu koja će uravnotežiti rad prostate itd.

Opći postupak za pripremanje vode za piće je da je nepoklopljenu (o)stavite kuhati desetak minuta, pa je maknete s vatre ostavljajući je nekoliko minuta na miru da se slegne talog, i zatim je, bez taloga, ulijte u termosicu.

● Voda za uravnoteženje vata doše: Dvije litre vode kuhajte na plinskom plamenu pet minuta. Tada je maknite s vatre i dodajte tri lista mente, pola žličice sjemena komorača i četvrtinu žličice korijena bijelog sljeza. Stavite vodu u termos bocu i tijekom dana je pijte toplu, ali ne jako vruću (da ne opečete sluznice).

● Za uravnotežavanje pitta doše kuhajte dvije litre vode dvije minute pa je skinite s vatre i dodajte četvrtinu žličice sjemena komorača, dva ružina pupoljka (iz ekološko-organsko-biološkog uzgoja) i jedan klinčić. Ulijte je u termosicu ali je, prije nego što je počnete piti, natočite u šalicu i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu ako je ljeto. Tokom zime možete je piti nešto topliju.

● Za ravnotežu kapha doše kuhajte dvije litre vode pet minuta pa je skinite s vatre i dodajte tri lista bosiljka, dvije tanke kriške svježeg đumbira, četvrtinu žličice kumina i pola žličice komorača. Stavite to sve skupa u termosicu pa tokom dana pijte to toplo ili vruće, ali ne previše vruće (pazite da se ne opečete).

Ječmena voda je piće koje pojačava agni (poboljšava probavu), vrlo lako se asimilira i hrani masno tkivo koje dalje stvara jako dobru kakvoću koštanog tkiva. Dakako, kvaliteta koštanog tkiva ovisi i o tome koliko ste fizički aktivni (tjelovježba jača i kosti), o tome jeste li dovoljno izloženi sunčevom svjetlu, itd.

- Da biste pripremili ječmenu vodu uzmite dvije žličice usitnjenog ječma (ili ječmenog brašna) i prstohvat soli i kuhajte to oko 15 minuta u četiri šalice vode. Zatim to procijedite kroz cjedilo (ili filter ili pamučnu gazu) i dobili ste ječmenu vodu. Ako ste umjesto ječmenog brašna upotrijebili grubo mljeveni ječam, tada prokuhanu tekućinu prvo miksajte u mikseru par minuta i tek nakon toga je procijedite.

Vata tip osobe neka kod kuhanja ječmenog brašna, uz ječmeno brašno i sol doda i 1/8 žličice sjemenki kumina.

Pitta tip osobe neka priprema ječmenu vodu tako da uz ječmeno brašno i sol doda i 1/8 žličice sjemenki komorača.

Kapha tjelesni tip kod kuhanja ječmene vode neka uz ječmeno brašno i sol doda i dvije tanke ploške svježeg đumbira.

Koliko nam je vode dovoljno? Iako ayurveda daje čovjeku općenit savjet da popije dvije litre vode dnevno, ta preporuka se ne može primijeniti na sve ljude. Vaša potreba za vodom varira u ovisnosti o vašoj kronološkoj dobi, tjelesnoj aktivnosti (radu, vježbanju...), načinu prehrane, klimi i aktualnim vremenskim uvjetima, razini stresa kojem ste izloženi i vašim reakcijama na stres te stanju vaših doša. Pitta tip je topliji od vodenastog kapha tipa pa je obično i žedniji. Vata tipovi obično imaju suhu kožu i češće pate od konstipacije/opstipacije i trebaju piti više vode.

● Pripremljenu vodu treba piti često (npr. svakih 15 minuta) po nekoliko gutljaja. Začinjenu vodu pijte preko dana, a nakon 19 sati pijte čistu vodu. Začinjena voda ima pobuđujuće i oživljavajuće djelovanje pa je ne valja piti kasno navečer. Morate baciti začinjenu vodu koju tijekom dana niste popili. Svako jutro pripremite novu začinjenu vodu. Oni koji naporno vježbaju ili rade teške fizičke poslove i oni koji često osjećaju žeđ, radije neka piju čistu (nezačinjenu) vodu.

● Iako postoje električni grijači koji u tren oka dovedu vodu do točke ključanja, preporučujem vam da vodu prokuhate na plinskom plamenu jer njegova energija nije oštro agresivna kao što su to šiljato nazubljeni valovi titranja one vrste električne struje kakva se danas koristi u domaćinstvima.

● U N. U. Yoga Ashrama Gylling u Danskoj (vidi drugi privitak, a osim drugog attachmenta vidi i http://www.narayana.dk/), Swami Brahmajnanananda bi hodajući rano ujutro u salu za meditaciju usput navratio u blagovaonicu da popije šalicu toplog čaja. Nije trebao gubiti vrijeme zagrijavajući vodu za čaj jer je tamo vruća voda uvijek čekala spremna da si od nje napravite čaj kakvog želite. Tamo je cijelo vrijeme radila neke vrsta termostata (nisam pitao kako zovu taj uređaj) koji bi cijelo vrijeme održavao vrućom čistu vodu u jednoj zatvorenoj posudi i u isto vrijeme u drugim posudama čuvao toplima neke gotove biljne čajeve te održavao temperaturu toplom kravljem mlijeku (tamo imaju krave koje puštaju na ispašu pa imaju vlastito kravlje mlijeko) a i rijetkoj crnoj kavi.

Koliko nam vode treba uz jelo? Tijekom obroka, ako je hrana začinjena, pijuckajte malo pomalo običnu prokuhanu vodu. Ukoliko hrana nije začinjena, tada pomozite probavu pijuckanjem tople začinjene vode tijekom obroka, to će stimulirati metabolizam. Iako se smatra povoljnim popiti čašu vode tokom obroka, je li to uistinu potrebno ovisi i o tome što jedete. Ako jedete juhu ili nešto što ionako sadrži puno vode, uz takav obrok vam treba puno manje vode ili vam tom prigodom možda uopće ne treba dodatna voda. Ako jedete veće količine suhe hrane, kao što su recimo krekeri, tada vam treba više vode.

● Ovisno o vašem tjelesnom tipu, voda koju pijete tokom obroka neke bude sobne temperature ili vruća. Nikada tokom jela nemojte piti ledenu vodu jer takva voda gasi probavni plamen (agni) i ometa probavu. Ako se dogodi da sat vremena (ili možda 45 minuta) nakon jela osjetite iznenadnu žeđ, to je znak da vašem tijelu treba voda da probavi hranu i u tom slučaju poslušajte tjelesne signale i pijte vodu. Između obroka možete piti začinjenu vodu odnosno čajeve koji sadrže ljekovito bilje i začine.

● Što se tiče izotoničnih napitaka koje prehrambena tehnologija nudi sportašima, oni zapravo i ne unose efikasnije vodu u tijelo nego je stvar u tome što su primamljivog okusa pa pijući njih sportaši i nesportaši lakše u tijelo unesu veću količinu tekućine. Neki napici namijenjeni sportašima su primjereni za piće, druge je bolje izbjegavati. Fizičko vježbanje je korisno za zdravlje ukoliko ne pretjerujete pa se uspušete i počnete disati na usta. Pazite da cijelo vrijeme dišete kroz nos i da vam srce ne počne prebrzo lupati. Vježbe trebaju biti prilagođene vašem trenutnom fizičkom stanju i vanjskim okolnostima. Nemojte vježbati opteretivši se do maksimuma nego idite do otprilike polovine vaše trenutne tjelesne sposobnosti. Tako će vaša tjelesna kondicija postepeno rasti i iz dana u dan moći ćete još više.

Pretjerivanje u unosu čiste vode dovodi do pada koncentracije soli (hiponatremija) i razrjeđenja elektrolita.

● Stanična membrana je polupropusna i njezina propusnost ovisi o topljivosti, naboju, veličini čestica te drugim fizikalno-kemijskim svojstvima otopljene tvari. Difuzija kroz polupropusnu membranu naziva se osmoza. Molekule vode teže difuziji iz otopine s nižom (hipotonična otopina) u otopinu s višom koncentracijom otopljene tvari (hipertonična otopina). Stanica uronjena u izotoničnu otopinu niti gubi vodu niti je prima tj. niti bubri niti se smežurava. Transport vode iz stanice u stanicu odvija se zahvaljujući razlici osmotskih tlakova, a ta razlika u tlakovima ne bi bila moguća da je na obje strane stanične opne čista voda.

● Naravno, nama ne trebaju tekućine koje sadrže razne sumnjive dodatke niti nam koriste tekućine koje nam zapravo kradu vodu a to su primjerice one koje su krcate alkoholom, kofeinom, šećerom i CO2 (taj plin iz gaziranih pića ometa apsorpciju vode).

● Nemojte piti pića zaslađena umjetnim sladilima (ni ona obojena umjetnim bojama) niti dekofeiniziranu crnu kavu jer takva kava sadrži štetne kemikalije korištene za odstranjenje kofeina. Da bi prevenirali (spriječili, preduhitrili) dehidraciju izbjegavajte alkoholna pića, pića koja sadrže kofein, gazirana pića i pića koja sadrže puno šećera... jer svi ovi napici oduzimaju vašem organizmu neophodnu vodu. Iako male količine mladog vina mogu biti korisne uz pojedina jela, neće biti dobro ako postanete ovisni o alkoholu. Kofein je sadržan npr. u crnoj kavi, crnom čaju (tzv. indijski ili ruski čaj) i mnogim populariziranim industrijskim napicima kojima su krcate police većine današnjih trgovina. Male količine crne kave ili kofeinskog čaja mogu biti korisni za tromije i vodenastije kapha tipove (a možda i neke pitta tipove), ali neće biti dobro ako vam to prijeđe u naviku.

● Umjesto spomenutih napitaka koji štete vašem zdravlju, radije pijte vodu, prirodne sokove i ljekovite biljne čajeve. Voće je u pravilu korisnije od voćnih sokova. Voće i povrće (ili sokove od njih) nemojte uzimati u istom obroku. Više o (ne)dozvoljenom kombiniranju hrane vidite u e-mailu PUT SUNCA, ayur ghi, planinarenje, ronjenje etc. Pri ocjenjivanju kakvoće sokova od voća i povrća važno je uzeti u obzir sve faktore. Možda ste kupili voće koji je pri izvozu/uvozu rutinski ozračeno ionizirajućim zračenjem i pretvorili ga u sok? Važan čimbenik u određivanju kvalitete sokova svakako je i način na koji radite sokove od povrća i voća. Rashlađujući sokovi od svježeg sezonskog voća prikladniji su za pijuckanje tokom toplog dijela godine.

● Između obroka Swamiji obično pije različite biljne čajeve. Ljekovito bilje počeo je proučavati i sakupljati sredinom osnovne škole, kada je zamolio svojeg oca da mu kupi knjige o tome. U knjigama poput "The Yoga of Herbs, An Ayurvedic Guide to Herbal Medicine" (autori su dr. David Frawley i dr. Vasant Lad) možete pronaći podatke kako pojedine biljke djeluju na doše. Neki čajevi su osobito preporučljivi za vašu konstituciju, a druge bi trebali izbjegavati. U ovisnosti o tome koja vam je doše dominantna, pojedini će čajevi za vas biti naročito blagotvorni:

VATA tipovi trebaju izbjegavati čajeve od ljekovitih biljaka koje su gorke, trpke i imaju rashlađujući učinak. Za vata tip osobe najpovoljnije su mješavine slatkih i ljutih (ljutkastih) ljekovitih biljaka: angelika (osobito korijen angelike), anis (sjeme ili plod anisa), bosiljak, sveti bosiljak, cimet (kora), eukaliptus, kardamom, komorač, klinčići/karanfilčići, kora od (neprskane) naranče, lovorov list, svježi đumbir, majčina dušica, timijan, ginseng (ženšen), iđirot, sladić (slatki korijen) ...

PITTA tipovi trebaju izbjegavati čajeve od ljutih biljaka i biljaka koji imaju vruću energiju (zagrijavajući efekt). Povoljni čajevi za osobe pitta konstitucije su primjerice oni od kamilice, ružinih cvjetova (iz ekološko-organsko-biološkog uzgoja), karanfila, jasmina, hibiskusa, jagode, koprive, crvene djeteline, maslačka, matičnjaka (melissa), mente (peppermint), komorača, korijandera, sandalovine (bijeli sandal), šafrana ...

KAPHA tipovi bi trebali izbjegavati čajeve od slatkih biljaka i od biljaka koje stvaraju sluz. Neki od čajeva koji su za njih povoljni su bosiljak, crni papar, cimet, eukaliptus, stolisnik (hajdučka trava), đumbir, isop (miloduh, blagovanj), kopriva, kardamon, kamilica, klinčići/klinčeki, maslačak, peršin, mentha/peppermint, iđirot, timijan i majčina dušica.

● Mnogi su čajevi, ako ih pijete u umjerenim količinama, pogodni za sve tjelesne tipove/konstitucije: brahmi, šank(h)apušpi, bhringaraj, kamilica, komorač, paprena metvica (nana, mentha, peppermint), čaj od ružinih latica, šafran, kadulja/žalfija, Nardostachys jatamansi...

Divlje biljke posjeduju najjaču životnu snagu i mogu nam prenijeti snagu prirode. Divlje biljke su obično jače od kultiviranih. Tako je npr. divlja majčina dušica jača od timijana (koji je dobiven kultiviranjem majčine dušice), ima snažniju auru. Biljkama trebamo pristupiti s ljubavlju i poštovanjem, a ne ih tretirati kao korov. Na neobrađenom zemljištu često možemo naći izuzetno ljekovite biljke. Vjerojatno će ružmarin kojeg ste posadili u svom stanu u Zagrebu imati manje životne energije od onog koji raste u netaknutoj suncem obasjanoj prirodi.

● Što se tiče zaslađivača za čajeve, osobe kapha konstitucije trebaju izbjegavati zaslađivanje čajeva, izuzev medom. Osobe pitta konstitucije mogu upotrebljavati sve zdrave prirodne zaslađivače čajeva (npr. nerafinirani šećer iz šećerne trske) osim meda. Ljudi s vata konstitucijom mogu upotrebljavati sve zdrave zaslađivače jer oni pomažu uravnotežavanju vata doše i povećavaju ljekovite osobine mnogih biljaka te pojačavaju neke druge blagotvorne učinke biljnih pripravaka za vata tipove. Šećeri se u pripremanju ljekovitih biljnih preparata koriste i u druge svrhe (radi konzerviranja, radi poboljšanja okusa...), a treba ih konzumirati umjereno i to samo zdravije oblike šećera kao što je jaggery (gur) iz šećerne trske.

Med smanjuje Vata i Kapha došu. S obzirom da med pospješuje mršavljenje i da isušuje, dehidrirani i mršavi ljudi neka ga uzimaju samo u manjim količinama ili samo povremeno, najbolje u toplom biljnom čaju ili vodi ili mlijeku.

● Kad uzimate med u čajevima, morate paziti da čaj nije prevruć jer se prevelikim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda. Med treba biti posve otopljen u tekućini da bi organizam mogao posve iskoristiti njegove ljekovite tvari. Ako uzimate med bez tekućine, poželjno je držati ga u ustima sve dok se ne otopi. Med poboljšava upijanje ljekovitih tvari iz biljnih čajeva. U istu svrhu možete u vrući čaj dodati malo ghija (masla). Ghi i med nikad ne smijete pomiješati u jednakim količinama. Omjer 1:1 je nepovoljan ako se ghi i med uzimaju zajedno u istom obroku.

● Swamijijeva mama je radila zdrave pekmeze bez dodavanja šećera (sadržavali su 100% voća), a najbolji pekmezi koje je Swamiji do sada našao u našim dućanima... su oni zaslađeni nezaslađenim koncentriranim sokom od grožđa: http://www.bonjourgourmet.com/st_dalfour_conserves.htm Naravno, svježe domaće (lokalno) sezonsko voće je nenadmašivo. Zato ga posadite ako ste u mogućnosti. Swamiji ima vinovu lozu koja se penje po orahu. Kad na orahu rodi grožđe, s nekih mjesta ga i nije lako ubrati. (S vrbom još nismo pokušali ;-)) Mnoge vrste sezonskog svježeg zrelog voća možete jednostavno osušiti da biste ga imali za jelo tokom zime, uz yogi čaj i sl.

● Swamiji je završio studiji medicine u Zagrebu, iako ga ona baš i nije zanimala i nikad nije želio raditi kao liječnik. Prvi ispit mu je bio iz socijalne medicine i položio ga je s odličnim. Fizikalna medicina mu je bila (ne računajući obranu diplomskog rada) posljednji ispit i položio ju je s odličnim uspjehom. S odličnim je obranio i diplomski rad iz područja medicinske psihologije. Iako se Swamiji ne bavi liječenjem pacijenata, on želi da njegovi studenti yoge preveniraju bolesti i budu što zdraviji da bi neometano mogli prionuti uz prakse duhovnog razvoja.

● Aktivnost i odmaranje u prirodi, kao što je ljetovanje u divljini pod šatorom, izuzetno povoljno utječe na zdravlje a osobito na pravilan rad srca. Danas se sve teže skloniti od elektronskog smoga, "civilizacijske" buke i drugih čimbenika kojima ljudi narušavaju svoj mir i ugrožavaju svoje zdravlje i istinski napredak. Je li majka priroda pogriješila što je rodila odprirođenu djecu koja stvaraju dobru i lošu (opasnu, bolesnu, destruktivnu) tehnologiju i koja često zaboravljaju da ih razvoj tehnološke znanosti saam po sebi ne čini boljim i uzvišenijim bićima? Četiri stotine godina prije nove ere Hipokrat, kojeg službeno zovu ocem moderne medicine (=trenutno zvanične zapadnjačke medicine), izjavio je da je priroda liječnik bolesti. Ipak, nije zdravo sve ono što smatramo prirodnim. I ljudsko znanje-neznanje je prirodno (a s druge strane neprirodno). Priroda može biti i izvor nevolja, problema, bolesti... Na sreću, tamo gdje leži uzrok problema nalazi se i njihovo rješenje.

Luis Kuhne jedan je od najzaslužnijih pojedinaca na području hidroterapije (liječenja vodom). Zajedno s dr. Benjaminom Lustom napisao je knjigu o neo-naturopatiji. Svojevremeno je i župnik Sebastian Kneipp u nekim aspektima usavršio liječenje vodom.

● Odavno su se koristile parne kupelji, sumporne kupke, slane kupke... A i današnja fizikalna medicina preporučuje kod mnoge boljki rehabilitaciju u toplicama, heliotalasoterapiju kao pomoć kod psorijaze itd.

● Iako se ovdje nećemo baviti vanjskom primjenom vode, spomenimo samo kako snažno hladna voda djeluje na ljudski organizam. Kupanje ljeti u slobodnoj prirodi, u čistoj rijeci, jezeru ili moru, jača organizam čineći ga otpornijim protiv štetnih utjecaja i podlijeganja prehladama i raznim drugim oboljenjima. Kupanje u tekućoj vodi, jezeru ili moru rashlađuje tjelesnu toplinu i potiče izmjenu tvari (jača metabolizam). Međutim, nemojte se kupati u hladnoj vodi duže od 20 minuta, da ne izgubite previše tjelesne topline. Čim se pojavi jeza i drhtavica, odmah izađite iz vode, snažno trljajte tijelo pamučnim ručnikom, obucite se i živahno se krećite da ne bi došlo do prehlade i sl. Dakako, za vrijeme velikih vrućina ne smijete vrući naglo ući u hladnu vodu, da ne navučete upalu pluća ili da vam zbog skoka u hladnu vodu ne otkaže srce. Sw. B. pri prvom ulasku u hladnu vodu prvo namoči ekstremitete; najprije rashladi noge i ruke, zatim zagnjuri glavu.

● Swami Brahmajnanananda (Sw. B.) je tijekom 1980-ih putem dopisivanja običnim (rukom pisanim) pismima bio u površnom kontaktu sa Swamijem Šivanandom Sarasvatijem iz sjevernoindijske države Assam. Swami Shivananda Saraswati Maharaj of Kamakhya (of Assam) je autor poučnih knjiga o uzdizanju života na viši nivo i postizanju blaženstva/miline. Njegove vrijedne knjige postoje i na engleskom jeziku i to pod sljedećim naslovima: 1) Yogic Therapy - To cure all diseases by yoga, 2) Brahmacharya for boy's and girls, 3) Yogic Byayam for students, 4) Arrange right diet for human being, 5) Yoga science, 6) Build new India and new world & 7) The principle of diet.

Sw. B. i Mahapuruša posjeduju sve navedene knjige osim Build new India and new world, a jednu osobu je prije više godina Swamiji (Sw. B.) zadužio da prevede Brahmacharya for boy's and girls, što za sada nije realizirano.

● Najopsežnija knjiga Sw. Šivanande Saraswatija je YOGIC THERAPY or Yogic Way To Cure Diseases i u toj knjizi on govori o liječenju bolesti koje uključuje prakse pročišćavanja (počevši od vanjske i unutarnje higijene: npr. čišćenja nosa kao što su neti-kriya i nasa-pan, vježbe za unutarnje organe kao što su nauli i sahaja agnisara dhauti itd.), asane (tjelesni stavovi), mudre (usmjeravanja ili preusmjeravanja energija), pranayamu (ovladavanje životnim silinama pomoću raznih tehnika disanja) i drugo. Autor u toj knjizi opisuje i sunčevu kupku (pravila za kupanje u sjaju Sunca) te različite tehnike/načine primjene vode u svrhu ozdravljenja, kao što su recimo kupke hladnom vodom radi jačanja zdravlja.

● Kad se nastojite usavršiti u brahmaćaryi (celibatu, sublimaciji sexualne siline) i upadnete u razvojnu/pročišćavajuću krizu, primjena ledeno hladnih obloga pomoću loin-cloth (kaupinuma) bit će vam od velike pomoći da se probijete kroz krizu do uspjeha. Uz razne prakse koje vas čuvaju da ne padnete kao žrtva erotskih/vlažnih snova, pomoći će vam i da popijete čašu hladne vode neposredno prije lijeganja na spavanje.

● Unutarnju upotrebu hladne vode opisuje i Sw. Šivananda Saraswati u njegovoj knjizi o yogičkoj terapiji. Evo što on u svojoj knjizi o yogijskoj terapiji piše u podpoglavlju naslovljenom s FORMULA OF DRINKING WATER:

Wash your mouth and face ordinarily soon after getting up in the morning and then drink two glassful of cold water -- which is known in this country as Ushapan. The diseased people wil start their individual Bastikriya performances directly hereafter. By this Ushapan our body-system gets an opportunity to wash out all injurious impurities and accumulated wastes from the body with this water as the sweepers cleanse the drains of townships in the morning. The amount of water to be drunk is about 2 pints (1 seer), which may be difficult at the start; a little less may be taken in this case and the highest limit shall be reached soon by regular practice.

Another glassful of cold water should be taken half an hour or one hour prior to the chief meal at midday. During the eating no water should be taken unless you feel the necessity. Take another glass after an hour or so after this meal, another glassful an hour before the supper. Take rest for an hour after supper, take another glassful and retire to bed. According to this method the total number of glasses of water in the day should be 5-6 glassfulls, i.e. about 6-7 pints in all. In case of feeling thirsty in beetween, you may take more.

People with biliary and acid troubles should mix lemon-juice with their glasses. If one is feverish, he may drink tepid water instead, but cold water is the ideal here. Patients of heart trouble or blood pressure should not drink too much at a time, but to reach the limit they should drink little by little every 20-25 minutes, since the total amount must be reached. Both the sick and healhty will derive equal benefits of this methodical drinking of water.

Sw. B. vas podsjeća da je britanska pinta veća od američke pinte:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_weights_and_measures

S obzirom da je ovaj e-mail ionako opsežan, izostavili smo opise raznih varijacija Sahaja Bastikriye (koje Sw. Šivananda Saraswati također opisuje u svojoj knjizi) jer bi nam oduzelo puno prostora da objašnjavamo slijed tjelesnih pozicija i niz drugih detalja uključenih u Basti kriyu.

● Također, pri odlučivanju o temperaturi vode koju koristite uzmite u obzir temperaturu prostorije/okoline u kojoj živite i snagu vaše metaboličke vatre (agni). Agni po potrebi možete pojačati recimo tehnikama koje snažno djeluju na pupčanu ćakru (energetski centar Elementa Vatre). Unutarnju vatru rasplamsavaju npr. tehnike pranayame kao što su Bhastrika, Agnisara dhauti i Vatreno disanje (http://www.youtube.com/watch?v=CB7v3tHow_o, http://www.youtube.com/watch?v=zsEZylK8sDA&feature=fvw).

● Desetak minuta Bhastrika pranayame, ako je radite svakog jutra, ubrzo će poboljšati zdravlje vaše kože i učiniti vaš ten ljepšim i sjajnijim. Bhastrika daje praktičaru yoge zdrav i privlačan izgled. Može se prakticirati u svako doba godine. Jedino je ljudi koji pate od srčanih smetnji i hipertenzije ne bi smjeli izvoditi. Bhastrika pranayama pročišćava i jača um i živčani/nervni sustav. Bhastrika sprječava bolesti koje mogu nastati poremećajem žući. Bhastrika je idealan lijek protiv prehlade, kašlja i glavobolje. Ako imate smetnje s disanjem, možda ova tehnika za sada nije za vas. Bhastrika pranayama poboljšava probavu, poboljšava kontrolu nad osjetilima, mijenja tijek sjemena (pomaže u sublimaciji seksualnih fluida), sprječava noćne polucije i oslobađa praktičara fizičkih, mentalnih i moralnih slabosti. Početnici ovoj tehnici moraju pristupiti pažljivo i savladati je uz nadzor/superviziju iskusnog učitelja yoge, a ne je pokušavati naučiti preko interneta. Premda postoji više varijacija bhastrika pranayame, općenito možemo reći da bhastrika djeluje zagrijavajuće, čini krv alkalnijom/čišćom, uklanja kaphu (sluz) iz glave i grudiju, razbistrava um i povećava agni i pranu. Precizan opis vrhunske forme Bhastrike daje Andre van Lysebeth u izvrsnoj knjizi "Pranayama: The Yoga of Breathing", koja za sada nije prevedena na hrvatski jezik.

● Prema drevnom ayurvedskom lijećniku Ćaraki, a i drugim ayurvedskim znalcima i praktičarima, tri stuba zdravog života su AHARA (pravilna prehrana), NIDRA (kvalitetan san, duboko zdravo spavanje) i BRAHMAĆARYA (sublimacija seksualne energije, čist način života). Pogrešno je ako se izgladnjujete ili ako jedete previše; pogrešno je ako ste neispavani i ako spavate predugo. Osobito je pogrešno ako nesvrsishodno tratite seksualnu energiju.

● Ćaraka veli da osoba koja se pridržava cjelovite i primjerene dijete dijete nema potrebe za lijekom (jer joj je hrana lijek). Čak i najbolja hrana u neumjerenim (prevelikim) količinama postaje štetna. Pretrpan želudac izvor je mnogih zala te uzrokuje duhovni pad, objašnjava Swami Narayanananda u svojoj knjizi "Tajne kontrole uma":

http://www.yogacentar.hr/download/Tajne_kontrole_uma.pdf

● Ako se netko hrani neumjereno i nepravilno, tada ga lijekovi neće moći ozdraviti. To je zato što je naše tijelo sačinjeno od hrane a bolesna hrana (npr. ona mutirana štetnim zračenjem već prije nego što stigne na naše tržnice i u naše trgovine, izvitoperena i nakazna GM hrana itd.) čini bolesnima one koji ju jedu. Hrana je ono što uzimamo kroz usta (šest okusa) i sve što njušimo, vidimo, dodirujemo i čujemo. Uravnotežena prehrana i primjereno fizičko vježbanje (npr. jutarnje šetnje kroz prirodu, plivanje u čistom moru, asane, vježbe disanja... ) osiguravaju dobro zdravlje i kondiciju. Molite se Bogu da vam kroz hranu, integralno (duboko) disanje i primjerene vježbe dade čistoću i snagu da Ga očitujete.

Zdravlje nam treba da bismo bili (bolji) instrument Gospodina i nesebično izvršavali naše dužnosti. Kad uklonite veo neznanja, shvatit ćete da je ispravno (dharmičko) življenje istinsko bogoštovanje i da se samo oni čiji svakodnevni život postane čin posvećenosti Onom što ih nadilazi pretapaju sa sveizvorom svega. Naša ljubav prema Svevišnjem uvodi nas u stanje svjesnog jedinstva s Njim, i naša volja postaje nerazdvojno jedno s Njegovom Voljom. Kao ljudska bića, ni duhovni učitelji nisu savršeni u očima ljudi koji ih promatraju. Ovo što vam je Swamiji napisao u ovom e-mailu nije nepogrešivo, bezuvjetno i neograničeno znanje. Ali onaj Swamijijev i naš i vaš aspekt koji nadilazi znanje i neznanje i druge parove suprotnosti -- to je Vječna istina. A vanjski izraz božanskog poretka je uvijek parcijalan (djelomičan, nepotpun, nesavršen) izraz potpunog savršenstva=božanskog reda=vječne istine=sanatana dharme.

Postoji liječenje zemljom, liječenje vodom, liječenje vatrom, liječenje zrakom, liječenje pranom... Loše želje, ružne misli, uznemiravajući osjećaji i pogrešno ponašanje stvaraju bolesti. Koji je vaš naum, kakva je vaša namjera, čemu težite?! Vaš duh (vaš um) i vaš dah vas mogu ozdraviti! Nakana Swamija Brahmajnananande je da vam duša i tijelo bude zdraviji da biste u još većoj mjeri mogli očitovati Svevišnjeg ovdje (na Zemlji) i sada. Sjetite se Swamijijevog e-maila o posvećivanju hrane i vode za piće. Savjetujemo vam da steknete naviku posvećivanja pitke vode. Otajstvo (sveta tajna) pričesti, sakrament euharistije, čin pretvorbe nižeg/običnog u uzvišenije... Evo vam par zanimljivosti povezanih sa suptilnim preobrazbama vode:

http://enwaterment.com/new/04-amazing-water.html

Liječenje disanjem je jako moćno.
Liječenje meditacijom djeluje na najsuptilnije izvore/uzroke naših boljki.
Postoje duhovni učitelji koji liječe tragaoce/aspirante od svih bolesti života i smrti.
Ašram je kuća Gurua, mjesto u kojem obitava samospoznati (bogorealizirani) pojedinac.
Mi smo ti koji neko mjesto činimo svetim ili profanim.
Neka nam bude sveto i nebo iznad nas i tlo po kojem hodamo.

Vidimo se na nadolazećem Intenzivu Probuđenja!

http://www.sriramanamaharshi.org/videosflv/aruna_dhyanam.html.

http://www.sriramanamaharshi.org

Post scriptum: Swami Brahmajnanananda je u Zagrebu od 23. do 27. prosinca 2009. priređivao za vas ovaj e-mail. Vaš fidbek je itekako dobrodošao. Swamiji ne želi komunicirati sa zidom. Ako ste njegovi studenti, Swamiji vas moli da mu na njegovu e-adresu pošaljete povratne informacije. Obavijestite ga jesu li vam podaci objelodanjeni u ovom e-mailu dovoljno razumljivi za praktičnu primjenu i jesu li ti podaci pomogli vama i ljudima s kojima ste u kontaktu. Hvala vam!

P.P.S.: Postoji još puno toga što bismo mogli reći o liječenju vodom a nismo. Primjerice, određeni metali i dragulji mogu se koristiti za pripremu ljekovitih voda posebnih svojstava.

Recimo, tzv. zlatna ljekovita voda dobiva se kuhanjem zlatnog nakita (bez dragog kamenja) u 4 dcl vode sve dok polovica vode ne ispari. Na taj način elektronska energija zlata prelazi u vodu. "Zlatna" voda se uzima po jednu čajnu žličicu dva do tri puta dnevno. Ovakva voda puni srce životnom energijom, slabi puls čini jakim; poboljšava pamćenje, inteligenciju i razumijevanje, i potiče buđenje svjesnosti. Zlato je vatrenih svojstava (korespondira sa Suncem) i zato osobe pitta konstitucije/građe moraju s oprezom koristiti pripravke zlata. Vatrenom (koleričnom) tipu osobe će vjerojatno više odgovarati "srebrna" voda, koja se priprema na jednak način kao i "zlatna" voda.

Posude u kojima se čuva i priprema hrana također vrše na nju specifičan utjecaj. Tako npr. toplo kravlje mlijeko zagrijano u srebrnoj posudi povećava sangu i izdržaljivost. Naravno, posuđe je samo jedan od čimbenika o kojima ovisi kakvoća mlijeka.

Dijamant je dragi kamen koji korespondira s Venerom. Ayurvedska tradicija tvrdi da dijamant ima izuzetno jako pomlađujuće djelovanje, da olakšava napredak, da pomaže stvaranju bliskosti u međuljudskim odnosima, i da pomaže duhovno uzdizanje. Jednostavno ostavite dijamant preko noći u čaši vode i sutradan tu vodu popijte. To je tzv. dijamantna ljekovita voda. Ona osvježava srce.

Voda u plastici i plastika u vodi

http://www.youtube.com/watch?v=bG1jkca-umQ

Nedavno je na HTV1 bio dokumentarac u kojem su objasnili da ni proširene analize vode ne mogu otkriti tisuće kemikalija kojima voda može biti kontaminirana. To u pravilu nisu otrovi koji će nas ubiti odmah, većina njih djeluje kumulativno pa ljudi obolijevaju postepeno. Jedan od problema je i zagađenje podzemnih voda lijekovima (onima koje bacamo u smeće).

U e-mailu LIJEČENJE VODOM dajem link za dolje citiranu web starnicu u kojoj reklamiraju njihove staklenke za vodu i navode da iz plastičnih boca u vodu prelaze acetaldehid, formaldehid, aceton, eksanon, heptanon, oktanal, nonanal, benzaldehid, dimetil-tereftalat, benzen, kloroform, diklorometan, toluen...

Evo vam još malo podataka koji nadopunjuju tematiku liječenja vodom:

" Danas se najviše reklamiraju firme koje prodaju vodu u plastičnoj boci. Naravno svi tvrde da imaju vodu iz super čistog izvora i to na tisuće litara. Kontrola u Americi, gdje su inače vrlo rigorozni po pitanju zdravstvenih problema, otkrilo je da 70% vode u boci najobičnija voda iz vodovoda. U tih 70% bilo je i vode koja je sadržala bakterije, gljivice te razne ostale nečistoće..

To je samo jedan dio problema sa vodom iz plastične boce. Voda koja stoji u plastičnim bocama upija polimere iz plastike. Naravno, jasno je da su ti polimeri štetni.

Krajem prošle godine talijanski su znanstvenici dokazali da se kancerogeni spoj di(2-etilheksil)ftalat (DEHP) nalazi u vodi koja se čuva u plastičnim bocama od polietilentereftalata (obične PET-boce!) (Sci. Tot. Env. 2003, 302, 101). Taj spoj, koji je teratogen i uzrokuje rak jetre, vremenom migrira iz PET-ambalaže i nakuplja se u vodi (više od 3 miligrama po litri vode nakon 9 mjeseci skladištenja).

Literaturna vrela navedena u tom znanstvenom radu potvrđuju da je problem migracije ili ispuštanja kemikalija u vodu i druga pića, koja se nalaze u plastičnim PET-bocama, poznat više od 30 godina. Znanstvenici su otkrili čitav arsenal kemikalija koje s vremenom migriraju iz PET-ambalaže u vodu: heksanon, heptanon, oktanal, nonanal, benzaldehid, dimetil-tereftalat, benzen, kloroform, diklorometan, toluen... Jacek Nawrocki i suradnici, sa Sveučilišta A. Mickiewicza u Poznańu, objavili su studiju koja upozorava da koncentracija acetaldehida, formaldehida i acetona u vodi u PET-bocama često prelazi dozvoljene granice za pitku vodu (Water Res. 2002, 36, 4893). Različiti aditivi koji se dodaju u PET-polimere, poput dokosenamida, također migriraju iz ambalaže u vodu (Ann. Chim. 1993, 83, 93). Svi ti primjeri potvrđuju sumnje znanstvenika da plastična ambalaža nije nepropusna ni stabilna, niti je biološki inertna. Naprotiv, pod utjecajem svjetlosti i temperature, struktura PET-polimera se razgrađuje i otrovnim produktima zagađuje tekući sadržaj u boci.

Drugi »zloglasni« polimer je polikarbonatna plastika (PC) koja se koristi za proizvodnju dječjih bočica, posuda za hranu (namjena za mikrovalne pećnice!) i za unutrašnje oblaganje limenaka za piće. Prošle je godine dokazano da takva tvrda prozirna plastika ispušta prohormonski otrov bisfenol A koji uzrokuje učestale poremećaje diobe spolnih stanica, što dovodi do teških oštećenja ploda i spontanih pobačaja.

Pod utjecajem svjetlosti i temperature polimeri iz PET ambalaže rastvaraju se i ulaze u vodu. Smrzavanjem vode u plastičnoj boci tijekom ljeta otpuštaju se poprilične količine dioksina. Dioksin je jedna od najopasnijih supstanci danas poznata.

Stručnjaci tvrde da je od dioksina opasniji jedino nuklearni otpad. Dioksin nije topljiv u vodi, ali je topljiv u mastima i kada uđe u tijelo nakuplja se u našem masnom tkivu. Isto se događa ukoliko hranu grijete u plastičnoj ambalaži u mikrovalnoj.

No, nije to kraj otrovima iz plastike. Treća stvar je otkrivena na Francuskoj obali kada su stručnjaci primjetili izumiranje jedne vrste puževa. Puževi su jednostavno promijenili spol. Tražeći uzrok došli su do toga da se zbog proizvodnje plastike ispušta u zrak ksenoestrogene.

Ksenoestrogen postoji oko 70 godina i još jedna od loših stvari koje su izmislili ljudi.

Ksenoestrogen ostavlja trajne posljedice na reproduktivne organe. Povezan je i sa preranim pubertetom kod djevojčica. Kod muškaraca smanjuje reproduktivne sposobnosti, točnije smanjuje broj spermotozoida. Kod žena stručnjaci povezuju ksenoestrogen sa rakom dojke. Općenito veća količina estrogena u tijelu omogućava lakše nakupljanje masnog tkiva. Djelomično je i to razlog enormnog i nenormalnog debljanja stanovništva u „razvijenom svijetu“. U 70-ima i 80-ima ksenoestrogen je davan životinjama (krave, svinje, koze, itd.) kako bi čim prije dobile na kilaži i kako bi se napravio veći obrtaj prodaje u manje vremena. Rezultat to je bio da su djevojčice u Puerto Ricu vrlo rano došle u pubertet, a dječaci su dobili, od takvog mesa i količine hormona, ginekomastiju (rast prsa u pubertetskoj dobi uslijed povećane količine ženskog spolnog hormona).

Zagađivanje okoliša. Sve te plastične boce će negdje završiti. Naravno, neke će se reciklirati, no opet jedna velika količina plastične ambalaže će završiti izvan reciklažnog postrojenja. Jer kada bi se sve recikliralo tada se ne bi proizvodile nove plastične boce.

Zagađujemo planet, a sa njega ne možemo nigdje otići. Planovi i ideje o odlasku na drugi planet kada ovaj uništimo do te mjere da više nećemo moći živjeti na njemu, srušili su istraživači. Ustanovili su da bi prilikom putovanja na neki udaljeni planet sličan našem, na pola puta svi umrli i to zbog osteoporoze. Ustanovljeno je da usprkos izbalansiranoj prehrani austronati gube kalcij iz kostiju. To zahvaća čak i muškarce mlađe dobi. U svakom slučaju izračun je da bi nakon nekog vremena kosti bile toliko slabe da bi nam pukla kralježnica pri laganom tapšanju po ramenu. Neka se apsolutno svi zapitaju što radimo našem jedinom mjestu za život, našem planetu Zemlja.

Nakon gore navedenih činjenica, ovo slijedeće je najmanje bitno, ali ne i nevažno. Cijena litre vode iz plastične boce danas košta jako, jako puno. U prosjeku je litra vode iz plastične boce oko 4.00kn. Recimo da dnevno popijete 2 litre kako je preporučeno, tada vas to košta 8 kuna na dan ili 240,00 kn mjesečno. Ukoliko se radi o cijeloj obitelji, računajte, ili bolje nemojte.

S „plastičnom“ vodom dobijete i hrpu otrova. Nadam se da vam je sada jasnije što je voda iz plastične boce. Ipak je reklama na televiziji jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo. Ovo gore navedeno je jedan od razloga zašto smo protiv vode iz plastičnih boca i zašto smo za filtere koji stvaraju čistu vodu i eliminiraju sve kemijske neprirodne spojeve koji se nalaze u vodi..."

Autor e-maila: Swami Brahmajnanananda, Yoga Centar Zagreb, 2009.